In plaats van één jaar krijgen mensen nog twee jaar lang de belastingaanslag op papier, maar daarna is het toch echt afgelopen.

Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker, ook voor zichzelf. Bij de Belastingdienst komt nu 95 procent van de aangiftes elektronisch binnen. Kijk je naar de mutaties op die aangifte, dan gaat het om 90 procent. Die paar procent die nog papier gebeurt, kost de dienst veel extra tijd en geld.

Dat is de reden voor staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om de elektronische aangifte op termijn ook voor particulieren verplicht te stellen. Ondernemers kunnen op dit moment al alleen nog online aangifte doen.

Langere tijd om te wennen

Het wetsvoorstel voor de ‘Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst’ werd op 6 oktober behandeld in de Eerste Kamer. De dames en heren senatoren waren het eens dat de tijden veranderen, maar de staatssecretaris gaat wel erg snel. Ze dwongen een concessie af bij Wiebes. In plaats van een jaar krijgen particulieren twee jaar na invoering van de wet nog een blauwe enveloppe met daarin de belastingaanslag in de bus, zo schrijft de staatssecretaris deze week in een brief aan de Senaat.

Dat is met name fijn voor ouderen. Onder de 45 jaar is de internetpenetratie inmiddels 100 procent, maar in de leeftijdsgroep tussen de 65 en 75 was dit in 2014 maar 60 procent, aldus het ministerie zelf in de Memorie van toelichting.

De wet wordt waarschijnlijk per 1 november van kracht. Voor 2015 en 2016 krijgen mensen hun belastingaanslag zowel op papier en digitaal. De jaren daarna wordt geleidelijk al het verkeer tussen de belastingbetaler en fiscus digitaal. Als het goed is, valt er rond het jaar 2022 nooit meer een blauwe envelop in de bus en gaat alles digitaal.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl